Ha a “birosag.hu” nem működik, az csak kivételesen kimentési ok

Ez a cikk több mint 3 hónapja készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2016. november 14-én, hétfőn négy óránál hosszabb ideig nem működött a “birosag.hu”. Egy kollégánk kérdezte, hogy a Pp. 394/G. § (10) bekezdésére figyelemmel ez a nap vajon beszámít-e a határidőkbe, azaz kihat-e a perindítási határidőre?

Belső vélemény: Általában nem. Ha a birosag.hu-n az esetlegesen éppen közzétett új nyomtatvány vált elérhetetlenné és ez eredményezte a “be nem nyújtottságot”, akkor viszont erre hivatkozni lehet. (Sajnos ez azért ANNYIRA nem ritka, mert most második vasárnap nem volt szinte egész nap elérhető.) Ez azonban jó hivatkozási alap lehet akkor is, ha a www.birosag.hu nem érhető el, vagy a nyomtatványokat közzétevő http://birosag.hu/e-birosag-nyomtatvanyok oldal, és akkor is, ha az ÁNYK számára az automatikus frissítést lehetővé tevő http://csc.birosag.hu oldal nem érhető el.

A Pp. 394/J. § (5) bekezdése tartalmaz rendelkezést arról, hogy az a “bíróságnak benyújtottnak tekintendő” irat, amiről befogadás-visszaigazolást küldtek. Ezt a határidőt azonban nem a birosag.hu-ról elérhető szolgáltatás biztosítja, hanem a NISZ Zrt. rendszere. Anyagi jogi határidő elmulasztása nem, vagy csak kifejezett törvényi rendelkezés esetén igazolható.

Ezért a Pp. 394/G. § (10) bekezdése sajnos a mentesítést nem mondja ki, tehát attól, mert “a határidőt” betartottuk, még az anyagi-eljárásjogi határidő különbsége miatt nem lesz minden iratunk a bírósághoz is “benyújtott”. A Pp. 394/G. § (10) bekezdése – a 103-104/A. § szerinti határidős szabályához hasonlóan – csak eljárási határidőkben segít.