Hamarosan kezdődik a kamarai pénzmosási kockázatértékelés és ellenőrzés!

Ez a cikk több mint 3 hónapja készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pmt. 5. § (1) da) pontja szerint illetékes területi kamaráknak, mint felügyeleti szerveknek ellenőrzést kell végezni a törvény rendelkezése szerinti szolgáltatóknál. Ennek alapja a Pmt. 28. § (1) bekezdés után készített felügyeleti kockázatértékelés. Ehhez a Budapesti Ügyvédi Kamara kockázatértékelési kérdőívet fog kiküldeni minden érintettnek ügyfélkapura az elkövetkező hetekben.

A következőket fontos tudni ezzel kapcsolatban - kérjük, alaposan olvassa el, rendkívül fontos, hogy ismerje a folyamatot:

  • Kizárólag elektronikus úton és kizárólag cégkapura küldi ki a Kamara a kérdőívet.
  • A kérdőív időben történő át nem vétele, illetve meg nem válaszolása önmagában kockázati tényezőt jelent, így aki nem foglalkozik vele, automatikusan számíthat az ellenőrzésre.
  • A kérdőíveket kizárólag elektronikus úton lehet kitölteni és beküldeni, postán, személyesen (papír alapon) nem tudja a Kamara befogadni.
  • A kitöltött kérdőíveket a Kamara ki fogja értékelni, és annak eredményéről értesítést küld az érintettnek, a kockázati besorolás megjelölésével.
  • A kockázati besorolások alapján fogja elindítani a Kamara az ellenőrzéseket. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és tájékoztató folyamatosan fogja kommunikálni az érintettekkel.

Fontos!
Annak érdekében, hogy mindenki egészen biztosan megkapja a kérdőívet, kérjük, mindenképpen és mihamarabb jelentkezzen be az ugyvedikamara.hu oldalon az ügyfélkapujával (aki ezt már megtette korábban valamilyen ügyintézéssel kapcsolatban, természetesen nem kell ismét), és adja meg adószámát az Adatlap menüben.


Ha elakad a bejelentkezéssel, kérjük, a négy természetes azonosítóját, valamint az ügyfélkapuhoz regisztrált emailcímét tartalmazó levelét a segitseg@ugyvedikamara.hu emailcímre küldje!

A kockázatértékelés alanyai a Pmt. 1. § (l) pontja alapján jelenleg kizárólag az ügyvédi praxisok (egyéni ügyvédek és ügyvédi irodák) lesznek. A kamarai jogtanácsosok (szintén Pmt. 1. § (l) pont) kockázatértékelése előre láthatóan  csak később fog indulni.

A témával, időzítéssel, kérdőívvel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a pmt@ugyvedikamara.hu címre várjuk (a technikai jellegűeket továbbra is asegitseg@ugyvedikamara.hu címre küldjék).